Anmeldelse:Tomorrow When The War Begin

Her er storyen: En australsk ungdomsgjeng sammensatt av en nerd, en jock, en jålete babe, en rebelsk kjekkas, en dydig kristenfrøken og en bestevenninne drar, anført av en blid og ressurssterk hovedperson på camping i bushen og oppdager at asiatiske militærstyrker har invadert hjemlandet og bortført lokalbefolkningen når de kommer tilbake.

 

De veksler mellom flukt og geriljavirksomhet, bare avbrutt av små og store romanser.

 

Filmen går ikke inn på de storpolitiske beveggrunnene til invasjonen, men lar det være klart at asiaterne trenger lebensraum og har lagt sine øyne på det enorme, tynt befolkede australske kontinentet.

 

Etter katastrofen som har gjort tusenvis av japanere hjemløse, kunne nok en film med en slik tematikk og politisk bakteppe vært heldigere med premieredatoen, men hvem har sagt at australiere har god smak i utgangspunktet? At en av hovedpersonene (nerden, selvsagt) er asiat er vel et slags forsøk på å unngå rasismeanklager.

 

Skal man nyte «Tomorrow, When the War Began», er man avhengig av å la all sans for logikk (og god smak) seile ubesværet av sted. Her er for eksempel ingen veisperringer eller kontroller man vanligvis forbinder med fiendtlige okkupasjoner, ungdommene får i stor grad bevege seg fritt rundt og herjer etter hvert ganske kraftig med sine okkupanter. Det skjer på ungdommelig, tullete vis på lavbusdsjett og regissør Stuart Beattie (som også har skrevet bestseller-forelegget om til filmmanus) får maksimalt ut av sitt forsiktig sagt begrensede materiale. Fortellergleden kommer også til uttrykk gjennom et overraskende entusiastisk spill av det genretro sammensatte ensemblet. Ganske moro, ganske dumt og ganske så spennende

Terningkast:5 Til Tomorrow When The war began !

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits