SV sliter på ny måling

Jeg lager ikke bare mine egne meningsmålinger jeg viderefører andre ogsåMeningsmålingen er utført av Norstat på oppdrag for NRK.

SV har lavest velgerlojalitet av samtlige partier. Partiet ligger nå så vidt over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent, opp 0,7 prosentpoeng fra partibarometeret for januar.

Arbeiderpartiet er det suverent største partiet i målingen, med en oppslutning på 35 prosent. Høyre får 27 og Frp 14 prosent, mens Venstre denne gang går mest fram til 6,5 prosent.

En måned før landsmøtet i Lillestrøm er SV inne i en velgerkrise. Med en oppslutning på 4,2 prosent er partiet farlig nær sperregrensen. SV har lav lojalitet og lekker som en sil.

Men kanskje mer oppløftende: Partiet har mange velgere som har satt seg på gjerdet, og som kanskje kan komme til å stemme SV igjen.

Det gjør at partiet har potensial, mener valgforsker Bernt Aardal:

? Selv om man ligger veldig dårlig an nå, er det en stor fordel for et parti at velgerne setter seg på gjerdet fremfor at de hopper over til andre partier, sier Aardal til NRK.

? Det at over hver femte velger nå sier at de ikke er sikre på hva de skal stemme på, er i og for seg positivt, forklarer han.

For å vinne velgerne tilbake mener Heikki Holmås det er viktig å vise hva som er partiets politiske prosjekt:

? Det handler om å slåss for at vi skal være togpartiet, som slåss for å stoppe de farlige klimaendringene. At vi skal være det partiet som er tydeligst for fred, og at vi er de som slåss for rettferdig fordeling, sier Holmås til NRK.

? Hvorfor er nettopp du den riktige til å få tak i de velgerne som kanskje kan komme til å stemme SV?

? Jeg tror dette handler om å bygge tillit hos folk. Den jobben vi gjør som tillitsvalgte på Stortinget, er nettopp å komme ut med våre politiske prosjekter og å vise at vi er de som er mest til å stole på, svarer lederkandidaten.

? Den viktigste jobben for en ny SV-leder nå er å sørge for at vi får ned de norske klimautslippene, legger han til.

LES OGSÅ: Vil ha Thorkildsen som SV-nestleder

Vil ikke avskrive SV

I likhet med nesten alle andre målinger viser også Norstat borgerlig flertall, i Stortinget.

Ap ville ha fått 65 mandater, SV syv og Sp åtte, hvis målingen hadde vært valg. Totalt gir det 80 mandater for de rødgrønne. De borgerlige får til sammen 89 mandater, fordelt på 46 til Høyre, 24 til Frp, ni til KrF og ti til Venstre.

Hva som skjer med de rødgrønne kan avhenge av SVs skjebne. Halvannet år før valget mener valgforsker Aardal at det er alt for tidlig å avskrive partiet:

? Ja, det tror jeg absolutt. Det er jo ofte slik at det ikke bare er det aktuelle partiet som avgjør valgoppslutningen, det handler også om hva som skjer med de andre partiene, påpeker Aardal.

? Hvis Arbeiderpartiet for eksempel beveger seg mer mot sentrum, for å erobre velgere fra Høyre, kan det plutselig bli mer rom på venstrefløyen i systemet. Det kan også komme SV til gode, tror han.
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

AUF-Ingemar

AUF-Ingemar

11, Bergen

AUFer Det forklarer det meste,tidligere filmblogger men blogger nå om Politikk

Kategorier

Arkiv

hits