Solid opptur for Arbeiderpartiet


Jens Stoltenberg-Leder i Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet går frem hele 2,5 prosentpoeng og ligger med 35,8 prosent over valgresultatet fra 2009. For andre måned på rad kan Arbeiderpartiet notere en fremgang på målingen TNS Gallup har laget for TV 2. Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet går mest frem blant kvinner.

Leder i AP måtte ha terapi etter 22.07


Nesten halvparten av de unge kvinnene som er intervjuet sier at de vil stemme på partiet. Partiet går frem i hele Sør-Norge, men henter ikke flere nye velgere nord for Dovre. Mye av fremgangen skyldes at velgere som ikke stemte i 2009 nå vil stemme på Arbeiderpartiet.


47 % av kvinner stemmer AP


Selv om Høyre går mest tilbake med 1,9 prosentpoeng til 26,7 prosent, er det fortsatt over 100.000 tidligere Arbeiderparti-velgere som sier de vil stemme Høyre. Det er fire ganger så mange velgere som går motsatt vei. En del av forklaringen til Høyres tilbakegang er at det bare er halvparten så mange tidligere Frp-velgere som nå vil stemme Høyre, sammenlignet med hva tallene har vist de siste månedene. Det er også sterkt medvirkende til at Fremskrittspartiet nå går frem med 1,2 prosentpoeng til 14,5 prosent på målingen.


Erna Solberg og Høyre går mest tilbake i ny måling


Senterpartiet er fjerde størst med 6,5 prosent (+ 1,2). Fremgangen skyldes at partiet henter flere velgere som stemte på andre partier i 2009 enn hva tallene viste i januar. Venstre får 5,8 prosent (- 0,8). Bakgrunnstallene viser at partiets egne velgere fra 2009 er mer lojale, samtidig som det er langt færre tidligere Venstre-velgere som nå vil stemme Høyre en hva det har vært de siste månedene.


Fra Venstre Sps leder Liv Signe Narvasete og Finn Aasmund Hobbesland(SP)


Selv om Sosialistisk Venstreparti kan notere seg for en liten fremgang på 0,2 prosentpoeng til 4,8 prosent, er det fjerde måned på rad at partiet nå har en oppslutning på firetallet. Bare litt over halvparten av SVs velgere fra 2009 er lojale mot partiet, mens hele 28 prosent vil stemme Arbeiderpartiet.


Kristin Halvorsen-SV


Kristelig Folkeparti er denne gangen minst av stortingspartiene med 4,5prosent (- 1,7). Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere KrF-velgere som vil stemme både Arbeiderpartiet og Høyre enn hva det var for en måned siden. KrF henter knapt nok en eneste ny velger.


Fra Venstre Knut Arild Hareide Leder og Inger Lise Hansen Nestleder begge i KRF


Rødt får 1,5 (+ 0,2) og andre partier og lister 0,7 prosent (- 0,8), av de små er Kystpartiet denne gangen størst med 0,3 prosent.


Benn Mikalsen 4.kanditat til stortinget-Kystpartiet


Et Stortingsvalg i dag ville gitt de tre rødgrønne partiene og Rødt tilsammen 83 mandater, mens opposisjonspartiene får 86 mandater. Arbeiderpartiet får 63 mandater (- 1), Høyre 45 (+ 15), Frp 25 (- 16), Sp 11 (som i dag), Venstre 8 (+ 6), Sv 8 (- 3), KrF 8 (- 2) og Rødt 1 (+ 1).

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 920 personer i tidsrommet 30. januar ? 1. februar. Hele 80,1 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginene er +/- 1,4 ? 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.


Siv Jensen i 2009  (Foto:Scanpix)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

AUF-Ingemar

AUF-Ingemar

11, Bergen

AUFer Det forklarer det meste,tidligere filmblogger men blogger nå om Politikk

Kategorier

Arkiv

hits